Lot Libische vrouw Iman Al Obeida onduidelijk

Een Libische vrouw die enkele dagen geleden beweerde dat ze door militairen van de Libische leider Moammar Gadhafi seksueel is misbruikt, wordt zelf aangeklaagd. Dat heeft een woordvoerder van de Libische regering, Moussa Ibrahim, dinsdag gezegd. Eén van de beschuldigde militairen is de zoon van een hooggeplaatste Libiër.

De vrouw, Iman Al Obeida, rende zaterdag de lobby in van het Rixos-hotel in Tripoli waar ze daar verblijvende journalisten haar verhaal wilde vertellen. Ze zei dat ze bij een controlepost in de hoofdstad was aangehouden en geboeid door militairen die whisky dronken. Later zou ze door de vijftien soldaten zijn verkracht.

Toen zij haar verhaal deed in de lobby werd ze overmeesterd door serveersters en veiligheidspersoneel en afgevoerd. Sindsdien is niets meer van haar vernomen. De ouders van de vrouw beweren dat zij gevangen wordt gehouden in het commandocentrum van Gadhafi in de hoofdstad.

Ibrahim wilde dinsdag niet ingaan op vragen over de verblijfplaats van Al Obeida. Zondag zei hij in een interview met persbureau AP dat ze bij haar zuster was. Ook zei hij toen dat de vrouw een verleden als kruimeldief en prostituee heeft en bovendien een alcoholist is.

De ouders van Al Obeida vertelden tegen nieuwszender Al Jazeera een ander verhaal. Al Obeida is volgens hen een advocaat die bezig is met een masteropleiding. Haar moeder zei maandag te zijn gebeld door een anonieme beller, vermoedelijk iemand uit het Gadhafikamp, die zei dat zij gevangen gehouden wordt op het complex van de Libische leider in Tripoli. De vrouw werd gevraagd haar dochter ertoe te bewegen de aanklacht wegens seksueel misbruik in te trekken. In ruil daarvoor zou ze in vrijheid worden gesteld, geld en een nieuwe woning krijgen.

Amnesty International zei maandag dat het geval van Iman Al Obeida 'de maag doet draaien'. De organisatie riep de Libische autoriteiten op een onafhankelijk onderzoek in te stellen, Al Obeida's verblijfplaats bekend te maken en haar in vrijheid te stellen.