Wethouder Dongen stapt op bij gebrek aan raadsleden

Een SP-wethouder in Dongen stapt per direct op omdat het zijn partij niet lukt de vrijgekomen raadszetels te vullen. De SP heeft vier zetels in Dongen, maar het lukt de partij niet hier genoeg geschikte kandidaten voor te vinden, meldt de Noord-Brabantse gemeente.

Daarmee valt volgens René Roovers de basis voor zijn wethouderschap weg. Hij heeft de burgemeester maandag ontslagbrieven aangeboden voor hemzelf en de SP-raadsleden.

Burgemeester Simone Dirven is verrast en betreurt het vertrek van Roovers. Na de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar is een coalitie gevormd van VVD, SP, CDA en DP.

"Er zijn belangrijke stappen voorwaarts gezet, ondanks de bezuinigingen. Dit is een hele vervelende situatie", stelt de burgemeester. "We kunnen op dit moment niet anders dan verdergaan zonder de SP, zowel in het college als in de raad."

De taken van Rovers worden overgenomen door andere wethouders. Door het terugtrekken van de raadsleden bestaat de Dongense gemeenteraad tot 2014 uit 17 in plaats van 21 raadsleden.

Ook zonder de SP behouden de VVD, het CDA (ieder vier zetels) en DP (drie zetels) een meerderheid in de gemeenteraad. Die telt twee oppositiepartijen: VPD (vier zetels) en PvdA (twee zetels).