Korpschef: Iedereen moet DNA afstaan

Als het aan de korpschef van de politie Rotterdam-Rijmond Frank Paauw ligt wordt het DNA van iedereen in Nederland in een databank opgenomen. De privacy van de burger is voor hem ondergeschikt aan het belang van veiligheid. Dat zegt hij in een interview met de krant van Leefbaar Rotterdam. Politieke partijen reageren bezorgd.

Paauw klaagt in het interview over het feit dat sommige moordzaken nu alleen worden opgelost omdat de dader opnieuw in de fout gaat. "Privacy is een groot goed, maar als je de wereld veiliger wilt maken, dan moet je daar een prijs voor willen betalen."

GroenLinks en VVD reageren bezorgd. "Gebruik van gegevens ten behoeve van opsporing: ja. Maar beperkingen en waarborgen zijn heel belangrijk", laat Kamerlid Jeanine Hennis (VVD) op Twitter weten.

Hennis meldt ook dat ze de korpschef gesproken heeft, en dat Paauw zijn uitspraken genuanceerd zou hebben. De politie in Rotterdam kon dit niet bevestigen.

De landelijke databank waar de Rotterdamse korpschef voor pleit zou het DNA van iedereen moeten bevatten, niet alleen van mensen die een misdrijf gepleegd hebben of daarvan verdacht worden. Het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk beschikt over een databank met het DNA-profiel van ruim honderdduizend personen.

Frank Paauw is sinds 1 oktober korpschef van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond. Hij is de opvolger van Aad Meijboom, die begin vorig jaar opstapte naar aanleiding van de strandrellen in Hoek van Holland.

De krant Leefbaar Nieuws is een uitgave van de fractie van Leefbaar Rotterdam en wordt verspreid in een oplage van 231.000.