Menselijke penis had 'stekels'

De menselijke penis was vroeger voorzien van kleine harde stekeltjes of weerhaakjes om zaadcellen van eventuele voorgangers in de vrouw te verwijderen. Deze fysiologische hulpmiddelen zijn we in de evolutie kwijtgeraakt omdat polygamie plaatsmaakte voor monogamie. Onderzoekers verbonden aan de Stanford University in Californië publiceerden woensdag in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature de uitkomst van hun onderzoek naar de verschillen tussen mens en aap.

Chimpansees en andere aapachtigen zijn nog wel in het bezit van deze wapens. Biologen Gill Bejerano en David Kingsley hebben het onderzoek geleid. In eerste instantie waren ze niet specifiek op zoek naar een verklaring voor het verlies van de stekeltjes. 

Het onderzoek was gericht op het verklaren van het verschil in DNA van de chimpansee en de mens. Het DNA komt voor 96 procent overeen. Ze vonden 510 DNA-sequenties bij de chimpansee die afweken van die van de mens.

Twee sequenties werden nader onderzocht, omdat die mogelijk interessant zouden zijn. Na het inbrengen van de twee sequenties in het DNA bij een muis bleek de ene te zorgen voor de aanwezigheid van de stekeltjes of weerhaakjes, en de ander voor een afremming van de groei van een specifiek gebied in de hersenen, waardoor er ruimte ontbrak voor de hersenen van chimpansees om door te groeien.

De wetenschappers gaan verder met het uitzoeken van de functie van de overige 508 DNA-sequenties. David Haussler, gespecialiseerd in moleculaire evolutie, is de natuur in ieder geval dankbaar. "Stelletjes in de hele wereld mogen blij zijn dat dit specifieke deel van het DNA is gedumpt", zo gaf hij aan.

Wetenschappers stellen al een langere periode dat de stekeltjes bij de chimpansee werden gebruikt om spermarivalen te slim af te zijn. Dat de mens het tegenwoordig doorgaans bij één partner tegelijk houdt, maakt deze vaardigheid voor ons overbodig. Hoe deze evolutie precies is bewerkstelligd, is nog niet duidelijk.