Politie betreurt falen na liquidatie Hillis

Voor de politie kwam de liquidatie van Stanley Hillis, vorige week in Amsterdam, 'volkomen onverwacht'. Dat stelt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Twee agenten waren getuige van de moord op de topcrimineel. Door communicatieproblemen konden de daders ontkomen. De politie betreurt dit en heeft beterschap beloofd.

Hillis werd vorige week op klaarlichte dag in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer neergeschoten. Hij had volgens De Telegraaf een afspraak met Donald G., een bekende uit de onderwereld. De politie bevestigt berichten in die krant dat op luttele meters afstand twee agenten in een aanhangwagen bezig waren met een afluisteroperatie.

Toen Hillis opeens werd neergeschoten, moest de politie omschakelen van een afluister- naar een arrestatieoperatie. Volgens de politie ontstonden er problemen met de onderlinge communicatie en afstemming. Een politiehelikopter die in verband met de afluisteroperatie rondcirkelde is het busje van de daders uiteindelijk uit het oog verloren.

Berichten in de media dat er bij politie of justitie een lek zou zijn naar de criminele wereld neemt de politie hoog op. De rijksrecherche gaat onderzoek doen.