OM in beroep tegen vrijspraak 'lekkende' agent

Het Openbaar Ministerie heeft hoger beroep ingesteld tegen de vrijspraak van een agent die opzettelijk zijn ambtsgeheim zou hebben geschonden. Het OM in Zutphen liet vrijdag weten het niet eens te zijn met het vonnis.

De politieman, een tactisch coördinator, werd in maart 2008 buiten functie gesteld. Hij zou eind februari van dat jaar in Apeldoorn een telefoongesprek hebben gevoerd, waarin hij informatie onthulde over een onderzoek naar een moord.

Hij zou aan de adviseur van een verdachte in dit onderzoek hebben bevestigd dat de weduwe van het slachtoffer een coffeeshop had verkocht en dat daarvoor een schadevergoeding zou worden betaald. Ook vertelde hij hoeveel de weduwe zou krijgen en dat de vrouw de transactie aan de politie had gemeld.

De rechtbank in Zutphen sprak de agent tweeënhalve week geleden vrij van het opzettelijk schenden van zijn ambtsgeheim tijdens een telefoongesprek. De rechter stelde dat onvoldoende is vast te stellen dat in dit geval sprake was van informatie die echt als geheim valt aan te merken. De politieman kon volgens de rechtbank daarom geen verwijten worden gemaakt.

Het OM vindt echter dat de agent tijdens het gesprek informatie had verstrekt die hij vanuit zijn functie had gekregen en die geheim was. Daarom heeft de man zich in de ogen van het OM schuldig gemaakt aan schending van zijn geheimhoudingsplicht.