Betogers Bahrein nemen Parelplein weer in bezit

Dansend en zingend hebben duizenden betogers in Bahrein zaterdag weer bezit genomen van het Parelplein in Manamah nadat de autoriteiten het leger en de oproerpolitie opdracht hadden gegeven zich terug te trekken.

Met de terugtrekking lijkt het soennitische koningshuis, dat eerder keihard optrad tegen de overwegend sjiitische betogers, gevolg te geven aan druk van het Westen om zich te matigen. Of dat genoeg is om de rust te doen weerkeren mag worden betwijfeld; veel betogers willen nu af van het hele koningshuis.

Donderdag vielen vijf doden en meer dan tweehonderd gewonden toen de oproerpolitie het plein op hardhandige wijze ontruimde. De volgende dag vielen nog eens tientallen gewonden toen militairen het vuur openden op betogers die het plein opnieuw wilden bezetten. Onder druk van de Verenigde Staten leek het koningshuis zaterdag in te binden. Kroonprins Salman bin Hamad Al Khalifa, plaatsvervangend opperbevelhebber van de strijdkrachten, riep in een korte televisietoespraak op tot kalmte en een politieke dialoog. "Hoe sneller de rust weerkeert, hoe sneller wij onze doelen kunnen bereiken", zei hij.

Nadat eerst de militairen en later na enkele schermutselingen ook de oproerpolitie zich hadden teruggetrokken namen betogers weer bezit van het plein. Mensen klapten in de handen, floten en huilden. Sommigen droegen witte lakens om aan te geven dat ze bereid waren het martelaarschap te aanvaarden. Anderen droegen Bahreinse vlaggen, bloemen of buttons met de tekst 'vreedzaam!'. "Wij hebben gewonnen!", riepen sommigen.

Oppositie
Ibrahim Sharif, leider van de oppositiekoepel Waad, zei dat het terugtrekken van het leger niet genoeg is en eiste garanties dat betogers voortaan met rust worden gelaten. Ook betogers vertrouwen de autoriteiten niet. Zo noemde Hassan Youssef (33) de oproep van kroonprins Salman 'hypocriet'. "Hij is bang voor zijn Formule 1-contract (de eerste Grand Prix van het seizoen staat 13 maart in Bahrein gepland, red.) en hij denkt dat wij zullen luisteren als hij alleen maar tot kalmte oproept. Wij willen dat de hele koninklijke familie opstapt. Ze zullen ons vast en zeker weer aanvallen, maar laat ze maar - wij zijn bereid opnieuw ons bloed te laten vloeien."

De Amerikaanse president Barack Obama sprak vrijdag met koning Hamad bin Isa Al Khalifa. Hij liet vervolgens in een verklaring weten dat Bahrein de 'universele rechten' van zijn burgers moet eerbiedigen en 'betekenisvolle hervorming' moet omarmen. Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague sprak zijn zorg uit over het 'duidelijk onaanvaardbare en gruwelijke' geweld tegen de betogers in Bahrein.

Het Golfstaatje Bahrein heeft een overwegend sjiitische bevolking. Veel sjiieten voelen zich door de soennitische elite als tweederangsburgers behandeld, terwijl soennieten van elders in de regio standaard aanspraak kunnen maken op het Bahreinse staatsburgerschap. De soennitische machthebbers zijn bang dat Iran de sjiitische meerderheid in hun land gebruikt om zijn invloed in het gebied uit te breiden. In Bahrein is de belangrijkste Amerikaanse marinehaven in het Golfgebied.


Betogers Bahrein nemen Parelplein weer in bezit (Foto: Novum)