Rechtbank Moskou behandelt geding tegen Poetin

Voor de rechtbank in Moskou is maandag de behandeling van een kort geding tegen de Russische premier Vladimir Poetin begonnen. Tegenstanders van de premier hebben de zaak aangespannen omdat hij hen in een televisieshow voor dieven had uitgemaakt.

Dat de zaak tegen Poetin in behandeling is genomen, is opmerkelijk, gelet op de Kremlin-getrouwe houding van de rechtbanken. Volgens waarnemers kan het een zorgvuldig gechoreografeerde poging zijn de rechtbank toch objectief te laten lijken. Net zo goed kan het een poging zijn de tegenstanders van Poetin het zwijgen op te leggen, als de advocaten van de premier met bewijzen komen die zijn beweringen staven.

Poetin stelde in december dat drie tegenstanders die voorheen in de regering of het parlement zaten, in de jaren negentig miljarden hebben gestolen uit de staatskas. Voormalig vicepremier Boris Nemtsov, ex-onderminister van Energie Vladimir Milov en oud-parlementslid Vladimir Ryzjkov zouden nu aan de grond zitten en weer aan de macht willen komen om hun zakken te vullen.

Van de drie klagers was alleen Ryzjkov niet present. Poetin liet zich vertegenwoordigen door een advocaat. De klagers eisen dat Poetin zijn woorden terugneemt en 1 miljoen roebel (25.000 euro) schadevergoeding betaalt. Nemtsov liet voor het geding weten niet te verwachten dat hij zal winnen, maar het al als een overwinning te zien dat de zaak in behandeling is genomen.

Nemtsov voert met Ryzjkov, Milov en andere activisten onder wie ex-premier Michail Kasianov een nieuwe politieke partij aan die - mits goedgekeurd door het ministerie van Justitie - in juni een kandidaat gaat aanwijzen voor de presidentsverkiezingen van 2012. Poetin en de huidige president Dmitri Medvedev hebben gezegd dat een van hun tweeën de kandidaat van het Kremlin zal zijn.

Medvedev heeft bij zijn aantreden in 2008 beloofd het 'juridisch nihilisme' in Rusland aan te pakken, maar er lijkt nog weinig te zijn verbeterd. In december werd ex-tycoon Michail Chodorkovski na een bedenkelijk proces opnieuw veroordeeld. Zijn lot werd feitelijk bezegeld toen Poetin in hetzelfde televisieprogramma verklaarde dat hij achter de tralies behoorde te zitten.

Nemtsov zelf werd 31 december na een demonstratie tegen Poetin opgepakt; hij werd tot vijftien dagen celstraf veroordeeld wegens deelname aan een betoging waarvoor geen vergunning was afgegeven.


Rechtbank Moskou behandelt geding tegen Poetin (Foto: Novum)