Honderden Russen demonstreren tegen Poetin

Honderden mensen zijn maandag op een plein in het centrum van Moskou bijeengekomen om te demonstreren. De actievoerders eisen het aftreden van de Russische premier Vladimir Poetin.

Het protest tegen Poetin wordt geleid door een aantal prominente oppositiefiguren, onder wie Boris Nemtsov. Nemtsov werd na een vergelijkbare demonstratie vorige maand gearresteerd en kreeg vijftien dagen celstraf opgelegd.

De arrestatie van Nemtsov lokte veroordelingen van westerse landen uit en mobiliseerde een groot aantal van zijn aanhangers. Zij demonstreerden destijds dagelijks bij de gevangenis waar Nemtsov werd vastgehouden.

In Moskou vinden op de 31e van de maand meestal demonstraties plaats om aandacht te vragen voor het 31e artikel van de Russische grondwet, waarin de vrijheid van vrije vergadering wordt gegarandeerd.

Het gemeentebestuur van Moskou had toestemming gegeven voor de demonstratie van maandag. Dit zegt echter weinig: voor de demonstratie op 31 december had de gemeente ook toestemming gegeven, toch werden toen 68 mensen gearresteerd.