[WvdW] Voorbeschouwing FC Utrecht - FC Twente

Komend weekend staat er weer een volledige speelronde op het programma in de vaderlandse Eredivisie. De bezoekers van het VBL-forum op FOK! kozen dit weekend massaal voor het duel tussen FC Utrecht en FC Twente. Dit duel is daarom omgedoopt tot Wedstrijd van de Week!

FC Utrecht

FC Utrecht kent tot op heden een uitstekend seizoen. De ploeg imponeert in de Eredivisie, deed niet onverdienstelijk mee aan de EUropa League en staat in de halve finale van de KNVB beker. In het bekertoernooi werd de ploeg uit de Domstad gekoppeld aan FC Twente, dat komend weekend dus ook de tegenstander is. Je zou dus kunnen zeggen dat deze wedstrijd voor de formatie van trainer Ton du Chatinier een soort van opwarmertje is.

Du Chatinier was overigens wel van mening dat FC Twente, ondanks de moeizame overwinning op Feyenoord, nog altijd als titelkandidaat geldt. "Ze beschikken over een erg sterk en aanvallend middenveld in welke opstelling ze ook spelen, hebben een degelijke achterhoede, een levensgevaarlijke spits die in vorm is en zorgen continu voor dreiging vanaf de vleugels."


Michael Silberbauer doet de komende drie weken niet mee (Wikimedia Commons/Victor van Werkhoven)

 

FC Utrecht, dat na de winterstop nog niet verloor, mist in het duel tegen FC Twente in elk geval de geblesseerde Ricky van Wolfswinkel. Achter de naam van Frank Demouge staat nog een vraagteken. De aanvaller heeft nog altijd last van zijn enkel. Bovendien kreeg Michael Silberbauer in de wedstrijd tegen De Graafschap direct rood, wat hem uiteindelijk een schorsing van drie duels opleverde.

FC Twente

Ook FC Twente maakt een prima seizoen in de Eredivisie door en bivakkeert nog altijd op de tweede plaats. De ploeg uit Enschede heeft deze positie sinds de veertiende speelronde in bezit en heeft deze ook niet meer afgestaan. Daarvoor stond de formatie van trainer Michel Preud'homme ook nog twee weken op de eerste plaats.

Veel fans waren vorige week, tijdens de gewonnen wedstrijd tegen Feyenoord, erg blij met de rentree van Bryan Ruiz. De aanvaller was geruime tijd uitgeschakeld door een zware blessure aan zijn knie, die hij vorig jaar november opliep. Toch waakt trainer Preud'homme voor te veel optimisme. "We blijven zijn knie analyseren en kijken elke keer hoe deze reageert na een inspanning. Hij kan bijna alle onderdelen van de trainingen meemaken en morgen, na de afsluitende training, zullen we kijken of hij kan spelen."


Bryan Ruiz speelt weer mee na een zware knieblessure


Preud'homme verwacht, op de afwezigheid van Nicky Kuiper en Alexander Bannink na, over een fitte selectie te kunnen beschikken. Dat houdt dus ook in dat Oguchi Onyewu en Luuk de Jong inmiddels weer fit genoeg zijn om in actie te komen. Of één van beide spelers ook een basisplaats toebedeeld krijgen, is natuurlijk even afwachten.

Historie

Komend weekend staat de 61e confrontatie tussen FC Utrecht en FC Twente op het programma. Als we naar het verleden gaan kijken, dan leert het ons dat beide ploegen elkaar niet veel ontlopen. De Tukkers wonnen 25 duels, waar de ploeg uit de Domstad zestien keer aan het langste eind trok. Daarnaast werd ook nog 19 keer gelijk gespeeld.

Het laatste treffen tussen deze twee ploegen werd op 29 augustus van vorig jaar gespeeld. In Enschede wonnen de Tukkers met 4-0 door doelpunten van Luuk de Jong en Marc Janko (beide twee treffers). De laatste zege van FC Utrecht dateert van 5 oktober 2008. Loïc Loval, Francis Dickoh en Nick de Jong waren destijds trefzeker.

Zowel FC Utrecht als FC Twente lijken overigens moeilijk tot scoren te komen in De Galgenwaard. In de afgelopen vijf edities in Utrecht vonden beide ploegen slechts vier keer het doel.

Laatste vijf wedstrijden in Utrecht:

Datum Competitie Thuis Uit Uitslag
17/01/2010 Eredivisie FC Utrecht FC Twente 0-0
05/10/2008 Eredivisie FC Utrecht FC Twente 3-0
30/03/2008 Eredivisie FC Utrecht FC Twente 0-1
05/11/2006 Eredivisie FC Utrecht FC Twente 0-0
28/08/2005 Eredivisie FC Utrecht FC Twente 1-3

Wedstrijdinformatie

Het duel tussen FC Utrecht en FC Twente staat voor zondagmiddag op het programma en gaat om 14:30 uur van start. Jack van Hulten zal de wedstrijd, die in De Galgenwaard wordt gespeeld, in goede banen gaan leiden.

Discussieer hieronder alvast over de mogelijke opstellingen en de uitslag.