"Ik wil met Oranje het EK halen én winnen"

Ruud van Nistelrooy heeft enkele bewogen weken achter de rug bij Hamburger SV. De ervaren spits wilde naar Real Madrid, maar de Duitse club hield hem aan zijn contract. Van Nistelrooy blijft positief en wil met HSV weer Europees voetbal halen. Met Oranje wil hij over twee jaar schitteren op het EK.

Oranje gekleurd HSV
Van Nistelrooy vormt samen met Joris Mathijsen, Eljero Elia en Romeo Castelen een Nederlandse enclave in Hamburg. Het viertal werd voorgegaan door Rafael van der Vaart, Khalid Boulahrouz en Nigel de Jong. Volgens Van Nistelrooy is het een kwestie van toeval en goede ervaringen waardoor Nederlanders elkaar volgen naar de Duitse havenstad.

"Het is een combinatie van beide aspecten", zegt de 34-jarige spits tegen Goal.com Duitsland. "We spreken elkaar natuurlijk bij het nationale team. Daar praten we over elkaars clubs. Het is erg leuk om met landgenoten bij een club te zitten. Je voelt je daardoor nog meer thuis. Dit is niet het belangrijkste aspect, maar het draagt zeker bij", aldus de Brabander.

Duits voetbal in de lift
Van Nistelrooy speelde in de grootste competities van Europa. Na zijn verblijf in Engeland bij Manchester United verkaste hij naar Real Madrid. De Bundesliga doet volgens Van Nistelrooy niet onder voor de andere grote Europese competities. "De Bundesliga is sterker geworden in de afgelopen jaren. Het is één van de topcompetities in Europa", verklaart Van Tor.

"De reputatie van het Duitse voetbal wordt ook steeds beter en daarmee aantrekkelijker om naar te kijken. Het is geen toeval dat Duitse clubs ook vaak ver komen in het Europese voetbal. De Bundesliga is interessant omdat het niet onderdoet voor de Spaanse, Italiaanse en Engelse competitie. Het Duitse voetbal heeft enorm veel potentie", zegt Van Nistelrooy.

Hoge verwachtingen
Met uitzondering van Borussia Dortmund dit seizoen ziet de spits dat Duitse clubs aan elkaar gewaagd zijn. "De Bundesliga is zeer evenwichtig en heeft een hoog basisniveau." HSV kan dit seizoen nog niet overtuigen, maar Nistelrooy houdt hoop op kwalificatie voor Europees voetbal  voor volgend seizoen. "Ik zou graag nog een keer met HSV Europees voetbal halen."

Ondanks het afketsen van de transfer naar Real Madrid heeft Van Nistelrooy het naar zijn zin in Hamburg. "Hamburg is een hele leuke stad. De mensen zijn zeer open en positief gestemd. HSV is een grote traditionele club en heeft een enorme status opgebouwd. De verwachtingen zijn dan ook zeer groot in de stad. Maar wij moeten dit beschouwen als een aanmoediging."

Kroon op loopbaan

Van Nistelrooy hoopt na het missen van het WK over twee jaar te vlammen bij Oranje. "Toen ik niet meeging naar het WK was het natuurlijk een enorme teleurstelling, ook al was het geen verrassing. Het is voor mij een droom om nog eens op een groot toernooi te spelen. Ik hoop nog twee jaar op een zo hoog mogelijk niveau te spelen. Ik denk dat ik Oranje nog kan helpen. Ik zal er in ieder geval alles aan doen om Europees kampioen te worden met Oranje."