Burgemeester: rapport Schipholbrand was te hard

Voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid Pieter van Vollenhoven heeft in 2006 een te hard rapport geschreven over de Schipholbrand. Dat zegt oud-burgemeester van Haarlemmermeer Fons Hertog maandag in het radioprogramma Dit is de Dag. Hertog zag zich een jaar na publicatie van het rapport gedwongen af te treden.

Bij de brand in het cellencomplex op Schiphol in 2005 kwamen elf gevangenen om het leven. De Onderzoeksraad velde daarna een hard oordeel over de slechte brandveiligheid in het complex. Hertog stapte uiteindelijk op als burgemeester nadat de gemeenteraad had geconcludeerd dat hij nooit een bouwvergunning had mogen afgeven voor het complex.

Ook de ministers van Justitie Piet Hein Donner (CDA) en VROM Sybilla Dekker (VVD) traden naar aanleiding van het rapport af. Vanwege hun aftreden moest Hertog ook wel weg, zegt de VVD'er nu.

Volgens hem wees de Onderzoeksraad een aantal mensen als bestuurlijk verantwoordelijke aan. "Dat was niet de taak van de Onderzoeksraad. En die conclusies waren snoeihard, ook nog met een suggestief filmpje vertoond. Een uur later belde minister Johan Remkes me op en zei: 'mijn collega's Donner en Dekker zijn afgetreden. Wat doe jij?'"

Het rapport sloeg in als een bom, stelt de gewezen burgervader. "Van Vollenhoven was een godheid in Nederland geworden. Ook al had hij de nuance niet helemaal juist, je moest van goeden huize komen om te zeggen dat hij het anders ziet. Het was vechten tegen de publieke opinie."

Hertog zegt zich de verbetenheid van Van Vollenhoven niet persoonlijk aan te trekken. "Hij wilde echt een goed rapport afleveren om te laten zien hoe belangrijk die raad was. In dat enthousiasme is hij af en toe een beetje als een olifant door de porseleinkast gegaan."

Van Vollenhoven neemt op 7 april officieel afscheid van de Onderzoeksraad. Tjibbe Joustra wordt dan beëdigd als zijn opvolger.