Obama hamert op samenwerking

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdagavond (lokale tijd) in zijn State of the Union gehamerd op het belang van samenwerking tussen de rivaliserende politieke partijen. Alleen op die manier kan de economische crisis met succes worden bestreden, aldus de president in zijn toespraak in het Congres.

Op de helft van zijn ambtstermijn deed Obama een oproep aan de Republikeinse oppositie om samen te werken. Volgens de president moet Washington zich niet focussen op de volgende presidentsverkiezingen, die gepland staan voor 2012, maar op het herstel van de economie.

Obama stond aan het begin van zijn 'troonrede' stil bij de lege stoel in de zaal, die toebehoort aan zijn partijgenote Gabrielle Giffords. Zij raakte op 8 januari zwaargewond tijdens een schietpartij in de stad Tucson in de staat Arizona. Giffords liep een kogelwond in haar hoofd op, maar herstelt voorspoedig.

Zoals verwacht stond de toespraak van Obama vooral in het teken van de economie. De VS kampen met een begrotingstekort van 1,3 biljoen dollar en een astronomische schuldenlast. De werkloosheid bedraagt op dit moment 9,4 procent.

Obama hamert op samenwerking
Obama hamert op samenwerking (Foto: ANP)