Rutte: Geen Amerikaanse druk rond Kunduz-missie

Mark Rutte (VVD) is nauwelijks bewerkt door de Verenigde Staten vanwege de voorgenomen politiemissie naar Kunduz. Dat zei de premier vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

"De lobby naar aanleiding van dit besluit is echt minimaal." De missie naar Kunduz is ter sprake gekomen tijdens het kennismakingsgesprek dat Rutte voerde met de Amerikaanse president Barack Obama en de vicepresident Joe Biden. Daar is het bij gebleven. De Amerikaanse ambassadeur in Den Haag heeft Rutte bijvoorbeeld nog niet gesproken over de kwestie.

De premier voegde daaraan toe dat het hem ook 'niet zo heel veel' kan schelen of sprake is van druk om een bepaald besluit te nemen. "Besluiten over het uitzenden van militairen neem je omdat je zelf vindt dat het moet."

Deze week werd via uitgelekte diplomatieke berichten duidelijk dat oud-vicepremier Wouter Bos (PvdA) door Amerika onder druk werd gezet om in te stemmen met een verlenging van de missie in Uruzgan. Dat zou zijn gebeurd op instigatie van topambtenaren van zowel het Ministerie van Buitenlandse Zaken als van Algemene Zaken.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) nam eerder al afstand van deze voorstelling van zaken. Rutte wilde niet ingaan op de kwestie. Het kabinet werkt aan een uitgebreide reactie op alle uitgelekte 'cables', die naar de Kamer wordt gestuurd. Daar wilde hij niet op vooruitlopen.

Niettemin zei Rutte dat zijn topambtenaar nog steeds het 'volledige' vertrouwen geniet.