Rebellengroepen Darfur gaan samenwerken

Rivaliserende rebellengroepen in de Sudanese regio Darfur hebben vrijdag de strijdbijl begraven en gezamenlijk de strijd aangebonden met militairen van het Sudanese leger. Dat hebben de rebellenleiders vrijdag bekendgemaakt.

Spanningen tussen de Sudanese regering en de Sudanese Bevrijdingsbeweging, die vier jaar geleden vrede sloten, over de macht in bepaalde gebieden in Darfur leidden eerder deze maand tot geweldsuitbarstingen. Vermoedelijk hebben deze spanningen ertoe geleid dat de rebellengroepen de handen ineen hebben geslagen.

Donderdag kwam het opnieuw tot strijd tussen militairen en rebellen. Sudanese soldaten vielen posities van de rebellen in Noord-Darfur aan. Volgens de machtigste rebellengroep van Darfur, de Beweging voor Gerechtigheid en Gelijkheid (JEM), kwamen bij de aanval drie rebellen om het leven en raakten er acht gewond.

De internationale vredesmissie in Darfur maakt zich ernstig zorgen over het geweld en heeft de strijdende partijen gevraagd om humanitaire hulp aan burgers in het gebied toe te laten.