Bloedig treffen tussen partijen Ivoorkust

Met traangas en schokgranaten probeerden veiligheidstroepen in de Ivoriaanse stad Abidjan groepen met stenen gooiende demonstranten uiteen te slaan. Zeker drie mensen werden doodgeschoten tijdens een bloedige confrontatie tussen aanhangers van de twee mannen die het presidentschap van het West-Afrikaanse land opeisen en de politie.

De meeste winkels en bedrijven in Abidjan hadden uit voorzorg de deuren gesloten en de straten waren op een enkele agent of militair na uitgestorven. In diverse delen van de stad brak geweld uit toen veiligheidstroepen probeerden te verhinderen dat groepen mensen zich konden aansluiten bij grotere menigten.

Oppositieleider Alassane Ouattara -volgens de internationale gemeenschap de rechtmatige winnaar van de presidentsverkiezingen- heeft zijn aanhangers opgeroepen de controle te bemachtigen over staatsinstituten. Zijn aanhangers zwoeren donderdag een protestmars te houden naar het gebouw van de staatstelevisie om daar een nieuwe chef te installeren. Troepen van Gbagbo hebben zich inmiddels op en rond het gebouw verschanst en wachten de gebeurtenissen af. Als de twee partijen elkaar treffen is een bloedige confrontatie verre van ondenkbaar.

Vrijdag wil Ouattara een nieuwe protestmars houden om andere overheidsgebouwen in te nemen.

Woensdag sprak secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, de vrees uit dat de situatie in Ivoorkust kan leiden tot een nieuwe burgeroorlog.

"De komende twee dagen bepalen alles", zei verkoper Jean-Claude N'dri. "Het is alles of niets. Ze (de politie, red.) gebruiken momenteel alleen traangas, maar als dit doorgaat gaan ze met scherp schieten."