Gemeenten doen vaker onderzoek naar corruptie

Gemeenten zijn steeds alerter op corruptie en fraude onder ambtenaren. Het aantal onderzoeken daarnaar dat jaarlijks wordt gehouden is toegenomen van 135 in 2003 naar 301 dit jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam.

In twee derde van de onderzochte gevallen concludeerden gemeentesecretarissen dat de verdenking terecht was. In ruim 30 procent van die gevallen werden politie en justitie ingeschakeld.

De onderzoekers stellen vast dat de meeste onderzoeken over fraude en corruptie bij ambtenaren gingen (88 procent). Omkoping van gemeenteraadsleden komt volgens de onderzoekers weinig voor.

Uit het onderzoek blijkt dat het lokale bestuur steeds meer aandacht heeft voor de integriteit van de werknemers. Gemeenten hebben steeds vaker regels, procedures en sancties die integriteitproblemen moeten voorkomen. Volgens de onderzoekers is nog wel meer aandacht nodig voor een adequate registratie van wat er misgaat.

Deze week moeten negen ambtenaren zich verantwoorden voor de rechtbank in Den Bosch in een Limburgse bouwfraudezaak. De ambtenaren zouden zijn omgekocht door medewerkers van bouwbedrijf Janssen de Jong Infra. Tegen voormalig provincieambtenaar Jan S. werd woensdag een jaar onvoorwaardelijke cel geëist voor het aannemen van steekpenningen in ruil voor opdrachten.