Chinese gezant in Pyongyang

Een hoge gezant van China heeft donderdag in Pyongyang gesproken met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il. Het Chinese staatspersbureau Xinhua zei niets over de inhoud van de besprekingen die staatsraad Dai Bingguo met Kim heeft gevoerd, maar China staat onder zware internationale druk om te helpen de spanningen op het Koreaanse schiereiland te verminderen. Onlangs kwamen vier Zuid-Koreanen om het leven bij een Noord-Koreaanse artilleriebeschieting op een Zuid-Koreaanse eiland nabij de omstreden zeegrens tussen Noord- en Zuid-Korea.

China is de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea. Het regime in Pyongyang leunt zwaar op Beijing voor economische hulp en diplomatieke steun. In de Koreaanse oorlog van 1950-'53 vocht China aan de kant van Noord-Korea.

Het Noord-Koreaanse persbureau KCNA meldt dat Dai en Kim in een warme en vriendschappelijke atmosfeer hebben gesproken over manieren om de betrekkingen tussen de twee landen verder te versterken. KCNA zegt niet of het artillerie-incident aan de orde is gekomen.

Ondertussen heeft gouverneur Bill Richardson van de Amerikaanse staat New Mexico aangekondigd binnenkort naar Noord-Korea te reizen. Richardson, die vaker in Noord-Korea is geweest, is uitgenodigd door Kim Gye Gwan, de belangrijkste nucleaire onderhandelaar van Noord-Korea.

In een verklaring liet Richardson weten zich in toenemende mate zorgen te maken over recente acties van Noord-Korea, die volgens hem de spanningen en instabiliteit hebben vergroot. "Als ik kan bijdragen aan vermindering van de spanning op het schiereiland, zal mijn trip zeer de moeite waard zijn." Richardson was VN-ambassadeur onder president Bill Clinton en treedt al jaren op als diplomatiek probleemoplosser, met onder meer trips naar Sudan, Cuba en Irak.