Veertien leden Pinochet-regime aangeklaagd

Een Franse rechtbank is woensdag begonnen met een proces tegen veertien voormalige leden van het regime van de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet. De veertien personen waren niet aanwezig bij de zitting. Zij worden verdacht van ontvoering en marteling en er is een internationaal arrestatiebevel tegen de veertien uitgevaardigd.

De veertien worden berecht in verband met de verdwijning van vier Fransmannen tussen 1973 en 1975. Een van de mannen die verdween was de arts van de marxistische Chileense president Salvador Allende die door Pinochet in 1973 werd afgezet middels een bloedige coup.

Onder de aangeklaagden, allen tussen de 59 en 89, zijn de voormalige Chileense minister van Defensie Herman Brady-Roche en Juan Manuel Contreras Sepulveda, de chef van de geheime politie. De geheime politie, Dina geheten, wordt ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor veel van de politieke moorden en andere mensenrechtenschendingen tijdens de 'vuile oorlog' in Chili.

Alle veertien aangeklaagden hebben geweigerd een advocaat naar Parijs te sturen. Als ze worden veroordeeld kunnen ze een levenslange gevangenisstraf opgelegd krijgen.