Hof schiet gat in 100-procentscontrole Schiphol

Een man die in 2008 op Schiphol onderworpen werd aan een zogenoemde 100-procentscontrole hoeft toch geen boete te betalen. Hij had geweigerd mee te werken, waarvoor de politierechter hem honderd euro boete oplegde. De man ging in beroep, waarna het gerechtshof in Amsterdam vorige week oordeelde dat de boete onterecht was.

De man kwam met zijn familie op 30 oktober 2008 aan op Schiphol na een vakantie in Suriname. Toen een drugshond aansloeg bij zijn zoon, stelde de douane een onderzoek in. Ook de vader, geboren in 1953, werd overgebracht naar een speciale controleruimte. Daar werd hem gevraagd wat voor werk hij deed en wat het doel van zijn reis naar Suriname was.

De verdachte schold de douanier uit en weigerde antwoord te geven, waarop de vakantieganger een proces-verbaal kreeg. Het hof sprak hem vrij, omdat de eis van de douanier niet gestoeld was op het Communautair Douane Wetboek. Er is geen wettelijke grondslag voor de vragen van de douanemedewerker, stelde het gerechtshof.

Ten aanzien van de overige aspecten van de 100-procentscontrole heeft het hof zich niet uitgesproken. Dergelijke controles zijn sinds 2003 van kracht voor alle mensen die uit de Antillen of Suriname aankomen op Schiphol, om drugssmokkel tegen te gaan. Het betreft fysieke visitatie, onderzoek van drugshonden of een bodyscan. De controles lokten eerder al veel protest uit.