Kou eist al 30 levens in Polen

De winterse kou heeft in Polen al aan dertig mensen het leven gekost, terwijl delen van de Balkan kampen met de ergste overstromingen sinds meer dan honderd jaar.

De doden in Polen zijn voornamelijk alcoholisten en daklozen. De politie ging 's avonds langs de straten om mensen naar binnen te halen. In het grootste deel van het land vroor het vijftien graden.

In Tsjechië steeg het dodental tot vier toen in Praag een doodgevroren man werd gevonden. In Duitsland zijn tot nog toe drie mensen omgekomen vanwege het winterse weer en in Groot-Brittannië zijn de lichamen gevonden van twee bejaarden die vermoedelijk doodvroren. Ook in Oostenrijk viel een slachtoffer. Het breng het dodental in Europa op veertig.

In delen van Bosnië, Servië en Montenegro is de noodtoestand uitgeroepen vanwege overstromingen. Door langdurige regenval is de rivier de Drina op verschillende plaatsen buiten de oevers getreden. Honderden mensen werden geëvacueerd. Het waterpeil begon vrijdag te zakken, een spoor van modder en puin achterlatend.

Ook in het westen van Albanië moesten mensen en vee in veiligheid worden gebracht. In Shkodra, dat door overstromingen van de buitenwereld is afgesneden, werd de noodtoestand uitgeroepen.

Het winterweer veroorzaakte donderdag in verschillende landen in Europa problemen voor reizigers. Vrijdag was de toestand iets verbeterd. De luchthaven Gatwick bij Londen, die wegens hevige sneeuwval moest sluiten, ging vrijdag na 48 uur weer open, evenals London City Airport en het vliegveld van Edinburgh. Door de aanhoudende kou moeten reizigers wel rekening blijven houden met vertraging en annuleringen.


(Foto: Novum)