Nederlandse militairen jaar langer in Irak

Nederland verlengt de inzet van militairen in Irak tot 31 december 2011. De vijf militairen, die zijn gestationeerd in de internationale zone van Bagdad blijven het Iraakse leger trainen. De kosten worden geraamd op acht ton.

Dat schrijven de ministers van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) en van Defensie Hans Hillen (CDA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. In februari 2005 gingen vijftien Nederlandse militairen naar Irak om veiligheidstroepen te trainen en op te leiden. In 2007 werd dat aantal teruggebracht naar zeven en vorig jaar naar vijf.

Aan de missie nemen in totaal ongeveer 170 NAVO-militairen uit veertien landen deel. Tussen 2004 en dit jaar hebben ruim drieduizend Iraakse legerofficieren opleidingen gevolgd. Daarnaast zijn ongeveer negenduizend politiefunctionarissen opgeleid en hebben nog eens bijna tweeduizend functionarissen cursussen en opleidingen in het buitenland gevolgd.

De verantwoordelijkheid voor de training en opleiding van de veiligheidstroepen wordt steeds meer overgedragen aan Irak. De NAVO en de Iraakse regering hebben te kennen gegeven de samenwerking ook na afloop van het mandaat eind volgend jaar graag voort te zetten. Tot eind volgend jaar blijven vijftigduizend Amerikaanse militairen betrokken bij de opbouw van het Iraakse veiligheidsapparaat.