Onduidelijkheid over aanpak dierziektes blijft

Het blijft onduidelijk welk ministerie in de toekomst de leiding krijgt bij een uitbraak van dierziektes die ook voor mensen gevaarlijk kunnen zijn, zoals de Q-koorts. Het kabinet heeft daar geen afspraken over gemaakt. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag gezegd.

Het kabinet kan zich in grote lijnen vinden in de harde conclusies van een commissie die de aanpak van de Q-koorts heeft onderzocht, maar neemt niet de aanbeveling over dat het ministerie van Volksgezondheid in de toekomst altijd de leiding krijgt. "De volgende keer zul je zien dat het net even anders loopt, waardoor het handiger kan zijn dat een ander departement het voortouw neemt."

Volgens het maandag verschenen rapport kwam de bestrijding van de Q-koorts te laat op gang door onenigheid tussen het ministerie van Landbouw en het ministerie van Volksgezondheid. De ministeries kwamen pas in actie in 2009, twee jaar na het uitbreken van de ziekte.

Als er opnieuw een crisis uitbreekt, zal het kabinet snel besluiten welk ministerie de leiding krijgt, zei Rutte. "Je kunt niet nu al zeggen: Volksgezondheid krijgt het voortouw." Mocht er opnieuw ruzie uitbreken tussen twee ministers, dan zullen Rutte en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) snel ingrijpen, zei Rutte.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft het kabinet wel dat de volksgezondheid vooropstaat bij de bestrijding van dierziektes die op mensen kunnen overgaan. Het ministerie van Landbouw, dat inmiddels is samengegaan met het ministerie van Economische Zaken, beschikt echter over onmisbare kennis over dierziektes. Beide ministeries blijven dus samen verantwoordelijk.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) liet in antwoord op vragen van de pers doorschemeren dat zij in een volgend geval wel de leiding zal opeisen. Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) wilde geen vragen beantwoorden. Rutte ontkende dat er ruzie tussen de twee is uitgebroken naar aanleiding van het rapport over de Q-koorts.

De Q-koorts woedde vooral in het zuiden van het land. De ziekte, die vooral geiten en schapen treft en op mensen kan overslaan, maakte in 2009 duizenden mensen ziek. Ongeveer tien van hen overleden.