Britse 'straling-zaken' niet voor rechter

Zieke Britse veteranen die ten tijde van de Koude Oorlog meewerkten aan het testen van kernwapens kunnen het Britse ministerie van Defensie niet voor het gerecht dagen. Een hof besliste maandag dat de veteranen over onvoldoende bewijzen beschikken dat hun ziektes het gevolg zijn van blootstelling aan straling.

De oud-militairen wilden schadevergoedingen van het ministerie, omdat zij van mening zijn dat hun ziektes, zoals kanker, huidaandoeningen en artritis, het gevolg zijn van lage concentraties radioactieve straling. Zij zouden hieraan zijn blootgesteld tijdens het testen van kernwapens in Australië en op eilanden in de Stille Oceaan in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Een Brits hof van beroep besliste maandag echter dat negen van de tien zaken niet voor de rechter mogen worden gebracht, omdat de zaken inmiddels zijn verjaard en omdat de veteranen niet konden aantonen dat radioactieve straling -in plaats van bijvoorbeeld ouderdom- de oorzaak van hun kwalen is.

De tiende zaak mag wel voor het gerecht worden gebracht. De advocaat van de veteranen overweegt nu voor de andere negen zaken naar het hooggerechtshof te stappen.

Volgens medewerkers van het ministerie van Defensie zijn in het verleden alle voorzorgsmaatregelen getroffen om te voorkomen dat militairen werden blootgesteld aan straling.