Hooligan veroordeeld voor rellen in Alkmaar

Een hooligan is donderdag veroordeeld tot een werkstraf van 140 uur voor zijn aandeel in het slopen van een café in Alkmaar in augustus. Acht verdachten zijn donderdag vrijgesproken. Volgens de rechtbank in Alkmaar is er geen bewijs dat zij hebben meegedaan aan de rellen.

De afgelopen week stonden 21 hooligans terecht voor de rellen 28 augustus bij café Leve de Lol in Alkmaar. Een grote groep Feyenoord-hooligans, die speciaal naar de kaasstad zouden zijn gekomen om rellen te schoppen, werd die dag opgepakt nadat ze bij het café op de vuist waren gegaan. Een aantal bezoekers raakte hierbij gewond. Ook werd het interieur van het café vernield en raakte een kermisattractie beschadigd.

De donderdag veroordeelde hooligan heeft volgens de rechtbank een organiserende rol gespeeld. Daarmee heeft hij volgens de rechter 'een voldoende significante en wezenlijke bijdrage' geleverd aan de rellen. De man kreeg behalve een werkstraf ook een maand voorwaardelijke cel en een stadionverbod van twee jaar. Woensdag kreeg een andere hooligan al dezelfde straf opgelegd. De rechtbank achtte in dit geval bewezen dat hij had geslagen en met een barkruk had gegooid.

Maandag werden vijf hooligans echter vrijgesproken. Hetzelfde gebeurde met zes andere verdachten die woensdag terechtstonden. Ook in deze gevallen was er volgens de rechter geen bewijs dat zij hebben meegedaan aan de rellen. Het feit dat zij de groep hooligans 'getalsmatig hebben versterkt' is onvoldoende om ze te kunnen veroordelen voor het plegen van geweld in vereniging.

Begin oktober stonden al zeven hooligans voor de rechter. Vijf werden toen veroordeeld, twee werden vrijgesproken.