Massaal protest Britse studenten

Tienduizenden Britse studenten hebben woensdag in Londen geprotesteerd tegen plannen van de regering de collegegelden drastisch te verhogen. Het was het massaalste protest tegen de bezuinigingsmaatregelen van de Britse coalitieregering tot nu toe. Volgens de organisatoren waren er ongeveer vijftigduizend studenten en docenten aanwezig.

Korte tijd was er sprake van relletjes toen een handvol mensen ruiten ingooide bij het hoofdkantoor van de Conservatieve partij.

Frances O'Grady van de vakbond Trades Union Congress zei dat door de stijging van de collegegelden 'de universiteiten verboden gebied worden voor jonge mensen uit een gewoon milieu'. De Nationale Unie van Studenten zei parlementariërs van de Liberal Democrats die voor de maatregel hebben gestemd te willen onderwerpen aan een 'recall-procedure'. De LibDems beloofden tijdens de verkiezingscampagne namelijk om zich te zullen inzetten voor een terugkeer naar gratis universitair onderwijs.

"We staan niet toe dat de vorige generatie de schulden doorschuift naar de volgende generatie, noch gaan we de rekening betalen voor een opleiding die voor hen wel werd betaald", zei voorzitter Aaron Porter. Hij verwees daarmee naar het gegeven dat de Britse premier David Cameron en andere leden van de regering hebben gestudeerd aan topuniversiteiten als Oxford en Cambridge toen studeren nog gratis was.

De Labour-regering van de voormalige premier Tony Blair stelde in 1997 voor het eerst collegegeld in. Schotland schafte in 2000 de collegegelden weer af en in de rest van Groot-Brittannië werden de maximale kosten vastgesteld op drieduizend pond (rond de 3500 euro).