Uitbraak dodelijke infectieziekte in Brazilië

De verspreiding van een antibioticaresistente bacterie heeft in en om de Braziliaanse hoofdstad Brasilia aan ten minste achttien mensen het leven gekost. Dat hebben de autoriteiten dinsdag bekendgemaakt. Er zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt.

De verspreiding van Klebsiella pneumoniae carbapenemase (KPC) in Brasilia volgt op eerdere uitbraken van de infectieziekte in Israël in 2007 en in Puerto Rico in 2008.

Het Braziliaanse bureau voor volksgezondheid zegt dat het dodental momenteel op achttien staat en dat er 183 mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen. In de periode van januari tot oktober werden 108 gevallen gemeld, wat betekent dat er de afgelopen drie weken een toename van zeventig procent plaatsvond.

De Braziliaanse minister van volksgezondheid José Temporao maande de bevolking vorige week tot kalmte. "Dit is een situatie die alleen in ziekenhuisomgevingen en bij verzwakte patiënten ontstaat."

KPC-bacteriën produceren een enzym dat de effectiviteit van moderne antibiotica tenietdoet. Vaak worden mensen geïnfecteerd die een operatie hebben ondergaan en op de intensive care liggen. De infectie is moeilijk te bestrijden en in veertig procent van de gevallen dodelijk.