Doden door uitbarsting vulkaan Merapi

De uitbarsting van de vulkaan Merapi op het Indonesische eiland Java heeft aan zeker 25 mensen het leven gekost. Onder de doden is een oude man die bij de dorpelingen bekend stond als de 'geestelijke poortwachter' van de Merapi, ofwel de Berg van Vuur.

De vulkaan begon dinsdag wolken hete as en stenen uit te braken. Volgens de Indonesische hoofd-vulkanoloog Subandriyo is het ergste mogelijk nog niet voorbij. De druk die zich heeft opgebouwd onder de lava kan tot een nog veel krachtiger uitbarsting leiden, groter dan de erupties van de afgelopen jaren.

Bij de Merapi wonen meer dan elfduizend mensen. Hun was aangeraden een veilig heenkomen te zoeken. Sommigen hebben dinsdagnacht weliswaar in de noodopvang doorgebracht, maar waren van plan woensdag weer naar hun dorp terug te keren. Zij willen hun huizen en gewassen niet onbeheerd laten uit angst voor plunderaars.

De Merapi is een van de meest actieve vulkanen ter wereld. De laatste keer dat de Merapi tot uitbarsting kwam was in 2006. Er vielen toen twee doden.


(Foto: Novum)