Grote steden slaan alarm over plannen kabinet

De vier grote steden verwachten grote problemen door de bezuinigingsplannen van het kabinet en luiden de noodklok. Dat schrijven de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht in een brandbrief aan premier Mark Rutte, meldt het AD. Ze rekenen erop dat de plannen leiden tot aanzienlijk meer armoede en werkloosheid.

Volgens Eberhard van der Laan (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Jozias van Aartsen (Den Haag) en Aleid Wolfsen (Utrecht) worden de grote steden het zwaarst getroffen door de snoeiplannen. Naast de drie PvdA'ers is ook VVD'er Van Aartsen teleurgesteld in het regeerakkoord van VVD en CDA met steun van PVV.

Naast de armoede en werkloosheid klagen de burgemeesters ook over de plannen om schuldhulpverlening te versoberen. Ook laken ze de veiligheidsplannen die niet tot de beloofde drieduizend nieuwe agenten zouden leiden.

De steden zijn volgens de vier burgemeesters 'de dragers van onze economische vooruitgang'. Maar om met de Randstad de stap te zetten naar een structurele plek in de top vijf van de Europese regio's is volgens hen meer ambitie nodig. Ze willen daarvoor meer eigen bevoegdheden en meer samenwerken met andere regio's.