EU dreigt Italië met boete om vuilnis Napels

De Europese Commissie heeft Italië zaterdag met boetes gedreigd als het vuilnis in Napels niet wordt opgehaald. In de straten van de Zuid-Italiaanse stad hoopt het huisvuil zich op omdat het nergens kan worden verwerkt.

Inwoners van het stadje Terzigno buiten Napels protesteren al een week tegen de stank van een bestaande vuilnisbelt en plannen om een nieuwe vuilstort te openen in een nabijgelegen beschermd natuurgebied. Volgens Europees commissaris voor Milieu, Janez Potocnik, geven de problemen aan dat Italië sinds de vorige vuilniscrisis in 2007 nog altijd geen afdoende oplossing heeft gevonden voor het afvalprobleem van Napels.

"De regio Campania heeft nog steeds geen afvalverwerkingsplan en de enige verbrandingsoven werkt niet naar behoren en zit al aan zijn volledige capaciteit", zei Potocnik. "Dit betekent dat de autoriteiten in Campania een programma voor de verwerking van oud, gebundeld afval niet kunnen uitvoeren, noch de nieuwe dagelijkse afvalproductie kunnen verwerken."

Het Europees Gerechtshof stelde in maart al vast dat Italië Europese regels voor afvalverwerking overtreedt. Potocnik waarschuwde zaterdag dat boetes de volgende stap kunnen zijn als de EU de zaak weer bij het hof aanhangig maakt.

Met de waarschuwing trapt de EU in Italië op zere tenen. "In plaats van te veroordelen kan de EU ons beter helpen een alternatief te vinden", zei Guido Bertolaso, hoofd van de dienst burgerbescherming en belast met het vinden van een oplossing voor het afvalprobleem.

Ministers en politici wijten de problemen bij de afvalverwerking aan de camorra, de lokale georganiseerde misdaad. Giuseppe Pisanu, voorzitter van de anti-maffiacommissie van het parlement, zei dat er 'serieuze bemoeienis' van de camorra is met de afvalverwerking in Napels. "Wij moeten structurele voorwaarden scheppen waardoor het probleem bij de wortel wordt aangepakt", zei hij tegen het persbureau Ansa.