Aanklagers eisen 14 jaar voor Chodorkovski

Russische aanklagers hebben vrijdag een gevangenisstraf van veertien jaar geëist voor de voormalige olietycoon Michail Chodorkovski. Het is het tweede proces tegen Chodorkovski en de zaak wordt gezien als een test voor president Dmitri Medvedev en zijn bereidheid zich aan de wet te houden.

Chodorkovski, ooit de rijkste man van Rusland, zit momenteel een straf van acht jaar uit voor belastingontduiking -aantijgingen die hij ontkent. Hij staat nu terecht wegens nieuwe fraude-aanklachten en verduistering van 27 miljard dollar aan olie, beschuldigingen die zijn aanhangers absurd noemen.

Verwacht wordt dat de rechtbank weken nodig heeft om tot een uitspraak te komen. Het proces zal aantonen in hoeverre Medvedev in staat blijkt te breken met het beleid van zijn voorganger en mentor, premier Vladimir Poetin, onder wie Chodorkovski voor het eerst werd opgepakt. Medvedev heeft beloofd het Russische juridische systeem, dat zwaar te lijden heeft onder corruptie en politieke invloeden, te hervormen.

De aanklachten en het faillissement van Yukos, het oliebedrijf van Chodorkovski, ooit het grootste van Rusland, worden gezien als de straf van het Kremlin omdat Chodorkovski het politiek wilde opnemen tegen Poetin. Chodorkovski en zijn zakenpartner Platon Lebedev, die ook terechtstaat, verwerpen alle aantijgingen en stellen dat de aanklachten verzonnen en politiek gemotiveerd zijn.


  Michail Chodorkovski (Foto: Novum)