Arrestaties in operatie tegen maffia

De Italiaanse politie heeft donderdag een burgemeester, een bankier en een makelaar gearresteerd op verdenking van banden met het machtige maffiasyndicaat 'Ndrangheta. De arrestaties vloeien voort uit een grootschalige operatie van afgelopen zomer. Toen werden ruim driehonderd arrestaties verricht en werd voor miljoenen euro's aan bezittingen in beslag genomen.

De drie verdachten zouden frauduleus hebben gehandeld in een zaak rond de aanbesteding van een woningbouwproject in Borgarello, een plaatsje met 2600 inwoners ten zuiden van Milaan.

De politie-operatie van afgelopen zomer spitste zich toe op de steden in het noorden waar de uit de regio Calabrië afkomstige 'Ndrangheta stevige voet aan de grond heeft gekregen. Zeker drieduizend agenten waren betrokken bij de operatie, waarmee zij naar eigen zeggen een zeer gevoelige klap aan de organisatie en haar financiën hebben toegebracht. Een aantal van de machtigste families in de organisatie werd door toedoen van de politie-operatie ontmanteld.

De vorige grote operatie tegen de Calabrische maffia vond in de jaren negentig plaats. Sindsdien heeft de 'Ndrangheta haar machtspositie uitgebreid, niet alleen in Italië, maar bijvoorbeeld ook in Duitsland en zelfs Australië. Het syndicaat wordt momenteel als machtiger gezien dan de Siciliaanse maffia.