Dode en gewonden na industrieel ongeluk Hongarije

Een reservoir van een aluminiumfabriek in Ajka, in het westen van Hongarije, is maandag gebarsten. Dit leidde tot een stroom rode slib waarmee een aantal dorpen werd bedekt. Twee personen kwamen bij het ongeluk om het leven, twee worden vermist en tientallen raakten gewond.

Ongeveer zeshonderd- tot zevenhonderdduizend kuub rode slib kwam terecht in dorpen als Kolontar en Devecser, die in de omgeving van de fabriek liggen, op zo'n honderdzestig kilometer van de Hongaarse hoofdstad Boedapest. In Devecser werden zo'n vierhonderd huizen getroffen. In het naburige dorp Somlovasarhely moesten veertig mensen uit hun huizen worden gered. In Kolontar bereikte de stroom slib een hoogte van bijna twee meter.

Zeker 51 personen raakten gewond, zeven van hen ernstig. Bij de meeste slachtoffers veroorzaakte de rode substantie brandwonden en oogletsel. Volgens het Nationale Directoraat voor Rampenmanagement bevat het slib, een afvalproduct dat vrijkomt bij de productie van aluminium, zware metalen en is het giftig als het wordt ingeslikt. Het Hongaarse ministerie van defensie heeft voertuigen en militairen gestuurd om te helpen bij het reddingswerk. De politie verricht onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk.


'Rood slib na bedrijfsongeval Hongarije' (Foto: Novum)