Etnische verdeeldheid heerst nog steeds in Bosnië

De toekomst van Bosnië, met eventuele toetreding tot de Europese Unie, is er na de verkiezingen van zondag niet rooskleuriger op geworden. Uit voorlopige uitslagen blijkt dat het driekoppige presidium nog altijd geen symbool van nationale eenheid is.

In de vijfde algemene verkiezingen in Bosnië na het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië werden kandidaten gekozen voor het centrale parlement, de verschillende regionale parlementen, het Bosnisch-Servische presidentschap en het overkoepelende presidentschap dat gevormd wordt door drie vertegenwoordigers van de drie grote etnische bevolkingsgroepen in het land.

Nadat de helft van de stemmen was geteld kon voorzichtig geconcludeerd worden dat de Kroaten en Bosnische moslims vertegenwoordigd worden door aanhangers van een verenigd Bosnië. De vertegenwoordiger van het Servische bevolkingsdeel is echter een groot voorstander van afscheiding van het Bosnisch-Servische deel van de rest van het land.

Als de definitieve uitslag, die in de loop van maandag wordt verwacht, inderdaad opnieuw resulteert in een verdeeld driemanschap, blijft de politieke impasse voortduren en slinken de kansen op een lidmaatschap van de Europese Unie.

Na de oorlog werd Bosnië opgedeeld in twee zeer autonome regio's -de ene voor de Serviërs, de andere voor de Kroaten en moslims. De twee delen worden losjes verbonden door een centrale regering, een centraal parlement en het driekoppige presidium.

Traditionele kiespatronen, die langs etnische lijnen verlopen, lijken in de loop der jaren met name door gematigde Kroaten en Bosnische moslims te worden geslecht door de keuze voor presidentskandidaten die voorstander zijn van een multi-etnische eenheid.

De sociaaldemocratische kandidaat Zeljko Komsic ging in de verkiezingen van zondag aan kop in de strijd om de Kroatische presidentszetel. Komsic is het huidige Kroatische lid van het driemanschap en een voorvechter van een verenigd, multi-etnisch Bosnië. De Bosnische koploper Bakir Izetbegovic van de Bosnische Partij voor Democratische Actie zet zich eveneens in voor eenheid.

De Servische kandidaat Nebosja Radmanovic van de Alliantie van Onafhankelijke Sociaaldemocraten is daarentegen voorstander van afscheiding van het Bosnisch-Servische Srpska.

Izetbegovic wil dat een 'middenlijn' wordt gevonden. Volgens de Bosnische moslim geniet een 'versnelde voortgang op het pad naar de Europese Unie prioriteit'. De EU heeft Bosnië altijd voorgehouden dat een lidmaatschap afhangt van de vorming van een sterke centrale regering.


Nog veel verdeeldheid in Bosnië (Foto: Novum)