Buitenland ziet vooral Wilders
De buitenlandse reacties op het nieuw gevormde regeerakkoord staan voornamelijk in het teken van Geert Wilders, het aankomende boerkaverbod en de immigratiestop voor niet-Westerse allochtonen. Zo opent The New York Times met de kop: 'Dutch government pact bans burqa' en spreekt de Frankfurter Allgemeine van een 'Revolte von rechts': "De komst van een minderheidsregering met steun van populist Geert Wilders is nog geen gelopen race. Gaat het echter door, dan komt in een kernland van Europa een kracht aan de macht die met een ongekende mix van liberalisering en een harde hand de vergrijzende verzorgingsstaat verdedigt."
Het rechtse karakter van de aankomende regering lijkt het meest besproken thema te zijn onder de buitenlandse journalisten. Ze zien de gedoogsteun van Wilders aan het kabinet als een verdergaande verwijdering van Nederland als bastion van tolerantie dat nieuwkomers verwelkomt. Frankrijk is het enige land in Europa waar een boerkaverbod al is ingevoerd. Het Nederlandse plan om dit ook te doen genereert dan ook veel aandacht. Le Figaro: "Naar wens van Geert Wilders' anti-islam-partij bevat het op donderdag besloten regeerakkoord een verbod op gezichtsbedekkende kleding."
De Duitse Bondskanselier Merkel liet in een reactie op Wilders' afkeer van de Islam weten 'dat het niet onze stijl is religies in zijn geheel te verwerpen'. De Belgische oud-premier De Haene liet aan het dagblad De Morgen weten dat een coalitie met gedoogsteun van Geert Wilders een 'gevaar voor de democratie' is.
De mensenrechtenwaakhond Raad van Europa is 'zeer bezorgd' over de komst van de nieuwe Nederlandse regering. De Noor Thorbjørn Jagland, baas van de Raad, kreeg gisteren een lawine van vragen over de vorming van de Nederlandse regering van journalisten uit heel Europa. Jagland liet weten dat 'het nodig is hier een duidelijk standpunt over in te nemen: dit is niet goed'. Jagland stelde dat Europa het mooiste vredesproject is dat hij kent, maar dat de stabiliteit nu in gevaar is. "Niet omdat buurlanden elkaar bedreigen, maar de mensen onderling. De uitdaging is om burgers te leren niet terug te verlangen naar vroeger maar te accepteren dat deze samenleving de realiteit is en elkaar te respecteren."
Discussieer op het forum verder over de buitenlandse reacties op de vorming van een nieuw kabinet.