Goud- en zilverprijs door het dak

De prijs van edelmetalen hebben vrijdag wederom records verbroken. De prijs van goud steeg vrijdagmiddag even naar 1.300,08 dollar per ounce (31,1 gram). Ook de zilverprijs steeg naar een all-time high; met een bedrag van 21,40 dollar per ounce. Hiermee werd het zilverrecord van maart 2008 verbroken, toen de prijs nog 21,24 dollar noteerde.

Veel beleggers zien in de edelmetalen een vluchthaven tegen onveilige valuta en instabiliteit in het globale financiële systeem. Overigens noteert de goudprijs in euro's en andere belangrijke munteenheden nog geen nieuwe records, zilver daarentegen wel. De recente stijging van de goudprijs lijkt dan ook vooral een anti-dollar trade te zijn.

'Goudprijs naar $2.000'
Goudexpert en goudverkoper Willem Middelkoop zei donderdag tegen financieel nieuwszender RTL Z dat hij verwacht dat de prijs van het gele edelmetaal naar 2.000 dollar per ounce zal gaan. "Ik durf mijn reputatie er aan te verbinden", aldus Middelkoop.

Volgens Middelkoop is het heel simpel: "De vraag naar goud is 4.100 ton per jaar en stijgende. De productie is 2.300 ton per jaar en dalende, elk jaar ongeveer met zo'n vijf procent. Dat gat van 1.700 ton kan alleen gedicht worden doormiddel van het omsmelten van oud goud."

DNB verkocht 1.000 ton
Middelkoop: "Centrale banken van landen als India, Rusland en Thailand kopen goud op met de yen's en dollars die ze in kas hebben. Tegelijkertijd zijn westerse centrale banken gestopt met het dumpen van goud. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft nog maar 600 ton in bezit, terwijl we 20 jaar geleden 1.600 ton bezaten."


Goud- en zilverprijzen breken nieuwe records