Cippolini twijfelt over Italiaans WK-team

Mario Cippolini zet zijn vraagtekens bij het Italiaanse team dat zijn land bij het WK wielrennen in Melbourne moet vertegenwoordigen. De voormalig sprinter vindt dat bondscoach Paolo Bettini teveel vertrouwelingen van hem heeft opgeroepen en niet renners die in vorm zijn.

"De WK zijn altijd bijzonder, maar ik denk niet dat Italië een goede kans heeft om te winnen dit jaar. Het Italiaanse wielerteam lijkt op het Italiaanse voetbalteam van Marcello Lippi in Zuid-Afrika. Hij ging voor de oudere spelers en negeerde de jongeren omdat die mogelijk problemen hadden kunnen geven. Daardoor kende Italië een dramatisch WK voetbal," zei Cippolini tegen Cyclingnews.

Hij heeft geen kritiek op het uitnodigen van kopman Filippo Pozzato, Vuelta-winnaar Vicenzo Nibali en Giovanni Visconti, maar op Luca Paolini, Marzio Bruseghin, Matteo Toasatto en Marco Pinotti die allen de dertig al gepasseerd zijn. Ook de reserves Rinaldo Nocentini en Andrea Tonti zijn die leeftijd al voorbij.

Cippolini vindt het jammer dat Liquigas-sprinter Daniele Bennati niet geselecteerd is, omdat hij een goede kans op de winst zou hebben. Grote favorieten zijn volgens de Italiaan dan ook de Belg Philippe Gilbert, de Spanjaard Óscar Freire en de Brit Mark Cavendish. "Niemand weet hoe het koersverloop zal zijn, maar de wegwedstrijd op de WK is meestal een zeer gecontroleerde wedstrijd. Cavendish gaat erheen in de gedachte dat hij kan winnen, dus ook Bettini had een sprinter moeten selecteren."