VN bespreekt stijgende voedselprijzen

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft een speciale bijeenkomst aangekondigd naar aanleiding van de recente snelle stijging van voedselprijzen. Ze reageert hiermee op de angst voor een herhaling van de tekorten twee jaar geleden, toen in verschillende delen van de wereld rellen plaatsvonden.

De aankondiging door de FAO komt na de beslissing van Rusland om het verbod op de export van tarwe te verlengen. De wereldwijde voedselprijsstijging met vijf procent de afgelopen twee maanden wordt deels geweten aan het Russische exportverbod. Het voedselprijsniveau was de afgelopen twee jaar nog niet zo hoog.

De prijsstijgingen hebben deze week in Mozambique voor rellen gezorgd en kostten aan verschillende mensen het leven. Ook in Egypte, Servië en Pakistan ontstond onrust. In Pakistan -dat al weken geteisterd wordt door overstromingen- zijn de prijzen van veel voedingsproducten al meer dan vijftien procent gestegen.

Volgens medewerkers van de VN-organisatie is de situatie anders dan in 2008, toen hoge olieprijzen en een groeiende vraag naar biobrandstoffen de voedselvoorraden tot het laagste punt sinds 1982 deden slinken.