Klink weigert PVV definitief

Mede-onderhandelaar, Tweede Kamerlid en minister Ab Klink weigert definitief een coalitie met daarin de PVV van Geert Wilders. Dit heeft Klink eerder deze week geschreven in een brief aan fractievoorzitter Maxime Verhagen en partijvoorzitter Henk Bleker. De brief is in handen van de NOS.

In de brief bespreekt Klink de coalitiebesprekingen met de PVV-leider. Wilders zou aangekondigd hebben al bij de presentatie van het regeerakkoord afstand te nemen van de andere partijen.

'Wilders komt met geheel eigen verhaal'
"Hij stelde bij de komende presentatie van het akkoord met een volstrekt en totaal ander verhaal te komen dan de VVD en het CDA. Hij raadde de collega's aan om op dat moment maar een andere kant op te kijken en voorspelde dat de hoofden van de coalitiepartners rood zouden kleuren. Een samenbindende visie zou echt niemand hoeven te verwachten"
, aldus Klink.

Klink heeft daaruit de conclusie getrokken dat het CDA voortdurend door de PVV zal worden uitgedaagd op zijn christelijke grondslag en democratische motieven.

Te veel verschil
"Dit raakt het CDA, en wel tot in de kern. Zoals gezegd: voortdurend zal de partij worden uitgedaagd op haar christelijke grondslag en democratische motieven en zal zij afstand moeten nemen van de PVV"
, schrijft Klink in de brief. De uitgangspunten van de twee partijen zijn volgens Klink te verschillend.

"Het bovenstaande brengt mij tot het standpunt dat een politieke samenwerking met de PVV voor ons geen begaanbare weg is en zou moeten zijn. Voor mij persoonlijk is dat echt een definitieve conclusie."
Het is nog onbekend hoelaat de CDA-fractie weer bijeen komt om te praten over de ontstane situatie.

Lees hier (PDF-formaat) de hele brief van Klink.

Update 20:33 - Donner ingezet
CDA-minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken wordt ingezet als bemiddelaar in het conflict binnen de partij, zo meldt het RTL Nieuws. Donner moet de crisis bezweren die is ontstaan in zijn partij door de onenigheid tussen fractieleider Maxime Verhagen en zijn secondant Ab Klink.

Update 21:10 - Wilders herkent zich niet in brief
Verhagen wil niet inhoudelijk reageren op de brief van Klink. Hij heeft gezegd eerst met de fractie te willen overleggen, mede omdat de brief naar de fractie is gestuurd. Verhagen blijft proberen om het CDA op één lijn te krijgen.

Wilders laat weten zich niet in de brief te herkennen. Ook de VVD vindt dat Klink de PVV-leider geen recht doet. Later op de woensdagavond vergaderen de CDA'ers waarschijnlijk weer verder.

Update 22:34 - Donner brengt verslag uit
Donner heeft inmiddels met de drie dissidente CDA-Kamerleden gesproken en brengt momenteel verslag uit bij de partijtop. Informateur Ivo Opstelten wil nog vanavond of vannacht de fractieleiders van alle drie partijen bij zich hebben.

De fractie van het CDA begint rond 22:45 met haar beraad over de interne verdeeldheid over de kabinetsformatie. Dat heeft CDA-fractiesecretaris Sybrand van Haersma Buma gezegd.

Update 22:57 - Koppejan: Echte volksvertegenwoordiger
Het dissidente CDA-Kamerlid Ad Koppejan neemt zich voor zich in het debat over de politieke samenwerking met de PVV 'als een echte volksvertegenwoordiger' op te stellen. Dat twitterde hij woensdagavond.

Koppejan lijkt te in zijn boodschap te suggereren dat hij zich niet onder druk laat zetten door anderen, de CDA-top of fractievoorzitter Verhagen bijvoorbeeld. "Heftige tijden waarin het er op aankomt om je als een echte volksvertegenwoordiger op te stellen", zo schrijft het dwarsliggende Kamerlid.

Koppejan stemde eerder als enige in de CDA-fractie tegen de ontpoldering van de Hedwigepolder in Zeeland.


'Wilders zorgt voor rode hoofden bij coalitiepartners door met een totaal ander verhaal te komen'