Zonnig en droog weer vanaf woensdag

Na de windvlagen en de natste periode van de zomer, wordt het vanaf woensdag droog en laat de zon zich regelmatig zien. De kans op regen voor de rest van de week is tien procent en de dagtemperaturen liggen tussen de vijftien en twintig graden. Volgende week wordt het wisselvalliger en koeler. Dat meldt het KNMI maandag.

Het slechte weer van de afgelopen dagen zorgde volgens het instituut voor de ergste overlast sinds 1998. De meeste neerslag werd vrijdag in het oosten gemeten. In het Gelderse Lievelde werd 138 millimeter afgetapt. Dat is volgens het KNMI de op twee na hoogste hoeveelheid sinds ten minste 1950. Ernstige wateroverlast komt in Nederland gemiddeld eens per twee jaar voor.

Augustus is een erg natte maand. Er viel twee keer zoveel als gemiddeld. Op veel plaatsen viel tussen de honderdvijftig en tweehonderd milimeter, waar zestig 'normaal' is. Het Overijsselse Lettele kreeg 282 milimeter over zich heen.

Ook de wind heeft op verschillende plekken schade aangericht. Valwinden vernielden bomen en daken in het Gelderse Leuth en in Kamperveen bij Zwolle. Mogelijk is de schade bij Kamperveen ook veroorzaakt door een windhoos. De schade van zondagnacht wordt door verzekeraars geschat op drie tot vier miljoen euro.

Submitter:  Bron: Novum