Opmerkingen Duitse bankier 'racistisch'

Duitse parlementsleden en leiders van migrantenbewegingen hebben zondag de opmerkingen van Thilo Sarrazin, bestuurslid van de Duitse Bundesbank, veroordeeld als zijnde racistisch en antisemitisch. Bondskanselier Angela Merkel zei dat de Bundesbank moet bespreken of de bankier ontslagen wordt.

Thilo Sarrazin, lid van de SPD, de Duitse sociaal-democraten, en voormalig minister van financiën, kwam zondag onder vuur te liggen nadat hij tegen de krant Welt am Sonntag had gezegd dat 'alle joden dezelfde genen hebben'. Hij zei ook dat moslimimmigranten in heel Europa niet bereid of in staat zijn om in westerse maatschappijen te integreren.

Vorig jaar zei Sarrazin in een tijdschrift dat hij 'niemand hoeft te accepteren die van een staat leeft die het verwerpt, die te weinig geeft om het onderwijs van zijn kinderen en die constant nieuwe kleine meisjes met hoofddoek voortbrengt'. Hij bood later zijn excuses aan voor de uitlatingen.

Verschillende parlementsleden eisten zondag het aftreden van Sarrazin als bestuurslid van de Bundesbank en de opzegging van zijn lidmaatschap van de SPD. Sarrazin heeft die eisen verworpen.

Merkel zei tegen de televisiezender ARD dat 'de woordkeuze, de discriminatie van complete groepen, het ostracisme en de verachting onacceptabel is en niet tot een oplossing leidt'. Volgens Merkel moet de bank een mogelijk ontslag van Sarrazin bespreken. "Ik ben er zeer zeker van dat ze dit zullen bespreken bij de Bundesbank. We weten dat ze niet alleen over financiële problemen praten, maar dat de Bundesbank ook ons hele land vertegenwoordigt, in binnen- en buitenland."

Terwijl de meeste parlementsleden de opmerkingen van Sarrazin veroordelen als racistisch, hebben sommige kranten en televisiestations aangegeven dat een open debat over de integratie van moslimimmigranten zeer gewenst is.

Volgende week verschijnt een nieuw boek van Sarrazin over het onderwerp en waarvan delen al in de Duitse media zijn verschenen. In die delen is onder meer te lezen dat immigranten volgens Sarrazin veel meer van het sociale-zekerheidssysteem hebben geprofiteerd dan dat ze eraan bijgedragen hebben. Ook beweert Sarrazin dat immigranten Duitsland 'dommer' maken omdat ze minder onderwijs genoten hebben, maar meer kinderen voortbrengen dan autochtone Duitsers.