Groente en fruit uit West-Brabant is veilig

De bewoners van verschillende plaatsen in West-Brabant kunnen weer groente en fruit uit eigen tuin eten. De boeren in het gebied kunnen ook weer gewoon oogsten. Het advies dit even niet te doen is ingetrokken, meldt de gemeente Moerdijk vrijdag.

De gemeente kwam tot het advies aan bewoners en boeren in Hoeven, Etten-Leur en een deel van Oudenbosch, Rucphen en Prinsenbeek na een brand in een historische schuur in Standdaarbuiten dinsdag. In de schuur lagen kunstmest, bestrijdingsmiddelen en afgewerkte olie. In Hoeven en Etten-Leur werden verbrandingsresten die afkomstig waren van de brand aangetroffen.

Metingen van het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben volgens Moerdijk inmiddels uitgewezen dat er sinds de dag van de brand geen gevaar is geweest voor de volksgezondheid. Burgemeester van Moerdijk Wim Denie zegt zich te realiseren dat hij een groot appel heeft gedaan op de agrarische sector. "Maar we wilden alle risico's uitsluiten." Denie is blij dat uit de resultaten blijkt dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is geweest.