Obama: VS verlaat Irak volgens schema

De oorlog in Irak nadert zijn einde en verloopt volgens schema, 'zoals beloofd'. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama maandag in een toespraak gezegd. Hij noemde de missie een succes van zijn regering.

Obama sprak over de vooruitgang die werd geboekt bij het terugtrekken van alle Amerikaanse gevechtstroepen uit Irak aan het eind van deze maand. Hij zei tevens dat er een overgangsleger wordt gevormd bestaande uit vijftigduizend militairen. Zij blijven in het land om de Iraakse veiligheidstroepen te trainen, contraterrorisme-operaties uit te voeren en de veiligheid van de civiele missie van de Verenigde Staten in het land te waarborgen. Volgens een in 2008 gesloten overeenkomst met de Iraakse regering moeten tegen het eind van volgend jaar alle Amerikaanse troepen uit Irak zijn teruggetrokken.

"De harde waarheid is dat er nog geen eind is gekomen aan de Amerikaanse opoffering in Irak", zo zei Obama in zijn toespraak. "Vergist u echter niet, onze betrokkenheid in Irak verandert. De militaire missie geleid door onze troepen verandert in een civiele missie die geleid wordt door diplomaten."

De belangrijkste boodschap van Obama was dat hij zich houdt aan zijn campagnebelofte om een einde te maken aan de oorlog in Irak. Dit standpunt was bepalend voor zijn campagne bij de presidentsverkiezingen en was de sleutel tot de steun van de liberale tak van de Democratische Partij.

Met belangrijke verkiezingen voor het Congres in november in het vooruitzicht probeert het Witte Huis de vooruitgang te bestempelen als een succesverhaal. Obama's toespraak van maandag was dan ook de eerste in een reeks toespraken van de president en vice-president Joe Biden.

"De boodschap is: als de president een belofte doet, dan houdt hij die", aldus Witte Huis-woordvoerder Bill Burton.

De toespraak van Obama komt op een moment dat er grote zorg bestaat over de stabiliteit van Irak. Het land verkeert al vijf maanden in een politieke impasse. Bovendien worden vrijwel dagelijks aanslagen gepleegd, in het bijzonder in Bagdad, waardoor er vragen zijn gerezen of Irak wel klaar is voor het overnemen van de verantwoordelijkheden van de Amerikanen.

Obama zei in zijn toespraak dat 'het geweld in Irak op het laagste niveau in jaren is', maar uit cijfers van de Iraakse autoriteiten, die door het Amerikaanse leger worden weggezet als 'te hoog', blijkt dat voor de Iraakse bevolking de maand juli de dodelijkste maand in twee jaar is.

Burton zei echter dat het Witte Huis erop vertrouwt dat de leiders van het land de juiste richting op gaan. "Het feit dat er rivaliserende partijen en individuen zijn die de democratie willen leiden, is een teken van de vooruitgang die ze hebben geboekt", zo zei hij.