Ruim helft Nederlanders niet voorbereid op ramp
Bijna zes op de tien Nederlanders denken niet genoeg in huis te hebben om minstens drie dagen te kunnen overleven zonder water, gas en elektriciteit. Huisvrouwen zijn het best voorbereid: zij hebben de meeste benodigde hulpmiddelen in huis om zich te redden.
Studenten zijn het slechtst voorbereid op een noodsituatie. Iets meer dan de helft zegt er wel over na te denken, maar niets ondernomen te hebben, blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het ministerie liet het onderzoek uitvoeren om de campagne 'Goed voorbereid zijn heb je zelf in de hand' kracht bij te zetten.
De campagne start maandag en is bedoeld om Nederlanders bewust te maken van het belang van een goede voorbereiding op een noodsituatie. Het ministerie wil dat mensen een noodpakket samenstellen dat bestaat uit basisvoorwerpen als een zaklamp en dekens en persoonlijke behoeften als medicijnen. Voor het onderzoek zijn ruim duizend Nederlanders ondervraagd, onder meer over wat zij in zo'n pakket zouden stoppen.
In de top tien van de Nederlanders zitten veel spullen die het ministerie aanraadt. Van de ondervraagden gaf 86 procent aan drie liter water per dag per persoon in een noodpakket te stoppen. Daarna wordt houdbaar eten het vaakst aangegeven: 79 procent zet dit op het lijstje. Opvallend is dat maar weinig mensen daarbij zo slim zijn ook een blikopener in het pakket te stoppen: maar 25 procent denkt hier aan.
Volgens het ministerie zijn vanwege recente gebeurtenissen als stroomstoringen, storm, wateroverlast en hitte overigens steeds meer mensen bezig voorbereidingen te treffen op een eventuele noodsituatie. Van de ondervraagden heeft driekwart een EHBO-doos en ongeveer de helft een opwindbare radio of radio op batterijen.