Mexicaanse bende slaat toe met autobom

Bij een aanslag met een autobom op patrouilletrucks van de politie in de Mexicaanse stad Ciudad Juarez, zijn twee agenten om het leven gekomen. Dat heeft de burgemeester van de stad, José Reyes, bekendgemaakt.

Volgens Reyes heeft de bende een val voor de politie opgezet door een met explosieven volgeladen auto tot ontploffing te brengen. De auto ontplofte vlak nadat de politie en een paramedisch team bij de plek arriveerden waar volgens een ontvangen telefoontje een agent gewond zou zijn. Twee agenten werden gedood, ten minste zeven politiemannen en twee burgers raakten gewond.

Het gebruik van een autobom betekent een ongekende escalatie van de Mexicaanse drugsoorlog en bevestigt de al langer gevoelde angst dat de kartels naar explosieven grijpen in hun strijd tegen de veiligheidsdiensten. Drugsbendes hebben de politie en het leger voorheen al aangevallen met granaten en machinegeweren, maar niet eerder werden explosieven gebruikt.

De federale politie meldde in een verklaring dat de aanslag een wraakactie zou zijn vanwege de arrestatie van een van de hoge leiders van drugsbende La Linea eerder op de dag. Jesus Acosta Guerrero was de 'operationeel leider' van La Linea, een bende die voor het drugskartel Juarez werkt.

Volgens openbaar aanklager Arturo Chavez zijn bijna 25 duizend mensen in de drugsoorlog om het leven gekomen sinds president Felipe Calderon in december 2006 een door het leger geleid offensief inzette. "De acties van de regering dwingen criminelen om hun strategie aan te passen", zegt Chavez. "De sterksten houden wat ze hebben, de anderen gaan op zoek naar een nieuw gebied en dat betekent dat ze gebieden binnenvallen waar iemand anders de baas is. En dat zorgt voor confrontaties en interne oorlogen."

Submitter:  Bron: Novum/AP