Spaans succes verbaast Contador niet

Alberto Contador is niet verbaasd dat het opnieuw een Spaanse sportzomer lijkt te worden. "Het heeft te maken met de mentaliteit in ons land", zegt de tweevoudig winnaar van de Tour de France. Het EK voetbal, Wimbledon en de Tour kregen twee jaar geleden allemaal een Spaanse winnaar en nu zijn er met de wereldtitel en de overwinning van Rafael Nadal op het heilige gras al weer twee hoofdprijzen binnen.

"Sport speelt een heel belangrijke rol in de Spaanse gemeenschap", weet Contador. "Sporters staan erg hoog in aanzien en worden door iedereen gewaardeerd. Het is dan ook geen toeval dat we in zoveel takken van sport een hoofdrol spelen."

Over zijn eigen kansen om dit jaar opnieuw de Tour te winnen is de Madrileen optimistisch. "Voorlopig loopt alles volgens plan", zegt de nummer drie van het klassement. "De afgelopen jaren moest ik meestal aanvallen om te winnen, maar nu sta ik er meteen al goed voor en kan ik mijn krachten nog even sparen."

Dat de gele trui nog niet in zijn bezit is, beschouwt de Astana-renner niet als een nadeel. "Dan kunnen we voorlopig met het team de kat uit de boom kijken. In de Alpenetappe van dinsdag leggen we de verantwoordelijkheid om de wedstrijd te controleren bij andere ploegen", wijst hij naar het BMC van geletruidrager Cadel Evans en Saxo Bank van Andy Schleck. Morgen moet onder meer de Col de la Madeleine worden bedwongen.