Doden door strijd FARC en leger Colombia

Bij confrontaties tussen het Colombiaanse leger en de linkse guerrillabeweging FARC zijn de afgelopen dagen circa dertig mensen om het leven gekomen. Dat hebben regeringsfunctionarissen en militairen zondag laten weten.

Militairen doodden zondag in een bergachtig gebied in het departement Tolima in het midden van Colombia twaalf lijfwachten van Alfonso Cano, de leider van de FARC. Onder de doden is volgens legerofficieren Marleny Rondón, een belangrijke vertrouwelinge van Cano. Zij zou medeverantwoordelijk zijn vooor de moord op zeventig politiemensen en militairen.

In Arauquita, een regio in het noordoosten van het Zuid-Amerikaanse land, kwamen zondag door een gevecht tussen het leger en strijders van de FARC tien militairen om. Bij andere confrontaties tussen militairen en guerrillastrijders werden nog eens drie politiemensen, twee militairen en twee burgers gedood.

De FARC is in het midden van de jaren zestig opgericht. Aanvankelijk vocht de beweging voor het realiseren van een socialistische staat, maar tegenwoordig houdt de FARC zich vooral bezig met criminele activiteiten zoals drugshandel en ontvoeringen. De FARC zou over 7500 tot 10.000 strijders beschikken.