Grootayatollah Mohammed Fadlallah overleden

De grootayatollah van Libanon, Mohammed Hussein Fadlallah, een van de belangrijkste figuren binnen de sjia-islam die wereldwijd aanzien genoot, is zondag na een lang ziekbed overleden. Hij werd 75 jaar. Dat maakte de sjiitische geestelijke Abdullah al-Ghuraifi op een persconferentie bekend.

Fadlallah, bekend om zijn anti-Amerikaanse standpunten, speelde de afgelopen decennia een grote rol bij de opkomst van de Libanese sjiitische gemeenschap. Hij was een van de stichters van de regerende Dawa-partij van de Iraakse premier Nouri al-Maliki.

In de jaren tachtig werd Fadlallah omschreven als de spirituele leider van de Libanese extremistische groepering Hezbollah -een bewering die zowel hij als de groepering ontkende-.

Fadlallah werd in 1935 in Irak geboren en woonde tot zijn 30e in de heilige sjiitische stad Najaf. Later verhuisde hij naar Libanon, waar hij lezingen gaf over religie. Tijdens de burgeroorlog in Libanon, tussen 1975 en 1990, werd Fadlallah in verband gebracht met sjiitische strijders die Amerikanen en andere westerlingen ontvoerden en de Amerikaanse ambassade en marinebasis in Libanon bombardeerden. De aanslagen kostten 260 Amerikanen het leven.

Hoewel hij altijd ontkende bij deze terreurdaden betrokken te zijn geweest, zei hij wel dat dergelijke daden gerechtvaardigd waren als de dialoog niet langer mogelijk is. Zelf overleefde hij diverse moordaanslagen.

Lang riep Fadlallah op tot een boycot op Amerikaanse en Israëlische producten, maar wel zei hij, ondanks zijn scherpe kritiek op de VS, de aanslagen van 11 september 2001 in New York te veroordelen.

Ondanks zijn reputatie als hardliner, viel Fadlallah eveneens op door zijn soms opmerkelijke fatwa's. Zo stelde hij dat vrouwen het recht hebben hun echtgenoten te slaan wanneer zij mishandeld worden.

De geestelijke leed al langer aan diabetes en een hoge bloeddruk. De afgelopen twee weken lag hij in het ziekenhuis, maar zijn toestand verslechterde vrijdag toen complicaties bij een leverprobleem resulteerden in interne bloedingen. Eén van zijn artsen liet weten dat Fadlallah uiteindelijk aan een maagbloeding overleed.