FNV-leden massaal achter AOW-akkoord

Acht op de tien FNV-leden geven hun zegen aan het onderhandelaarsakkoord dat werkgevers en werknemers onlangs sloten over AOW en pensioen. In totaal brachten bijna 160.000 van de 1,4 miljoen FNV-leden een stem uit. De uitkomst wordt op 14 juli voorgelegd aan de federatieraad, die een definitief besluit neemt.

In het akkoord staat dat de AOW- en pensioenleeftijd in 2020 naar 66 jaar gaat. In 2025 moet dit 67 jaar worden. Mensen die ervoor kiezen om op hun 65e te stoppen met werken, moeten 6,5 procent van hun AOW en pensioen inleveren. Wie een jaar langer doorwerkt, krijgt juist 6,5 procent extra.

De sociale partners waren vorig jaar nog hopeloos verdeeld over de kwestie. Premier Jan Peter Balkenende (CDA) noemde het akkoord eerder deze maand van 'grote betekenis'. Het akkoord komt ongetwijfeld op de formatietafel terecht.

Het was de vijfde keer dat de vakcentrale zijn achterban via een referendum raadpleegde. FNV-vicevoorzitter Peter Gortzak is tevreden met de uitslag. "Ons verhaal is niet gemakkelijk, maar altijd beter dan wat een politieke meerderheid in Den Haag wil."