'Raad Amsterdam verdeeld over burgemeester'

De Amsterdamse gemeenteraad was woensdagavond zeer verdeeld over de vraag wie de nieuwe burgemeester van de hoofdstad moet worden. Het advies van de vertrouwenscommissie werd zelfs in de wind geslagen, meldt het Parool donderdag op basis van ingewijden.

De vergadering over de nieuwe burgemeester en de stemming zijn eigenlijk geheim. Oud-minister van Integratie Eberhard van der Laan (PvdA) werd woensdagavond uiteindelijk met 24 stemmen voor en achttien tegen voorgedragen. Tegenkandidaat Annemarie Jorritsma (VVD) was eerder door de vertrouwenscommissie voorgedragen als eerste kandidaat en Van der Laan als tweede.

In de vertrouwenscommissie zit van alle partijen in de raad een lid. De oppositie was in deze commissie ruimschoots in de meerderheid, in tegenstelling tot in de gemeenteraad. Dat de gemeenteraad het advies van de commissie niet overneemt, komt bijna nooit voor.

De commissie zou er overigens zelfs nog over hebben getwijfeld wie als tweede kandidaat naar voren moest worden geschoven. Mogelijk waren er commissieleden voor D66'er Roger van Boxtel, maar dat heeft het Parool niet bevestigd gekregen.

Van der Laan zou in de gemeenteraad vooral de steun van het linkse blok in de Amsterdamse raad hebben gekregen, bestaande uit de PvdA, GroenLinks en SP. De huidige burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma had de voorkeur van VVD, CDA, D66 en vermoedelijk ook van enkele van de drie eenmansfracties.

Dat de PvdA voor de tweede in plaats van de eerste kandidaat koos, zou zijn gekomen door de Amsterdamse achtergrond van Van der Laan. De oud-minister was eerder lid van de Amsterdamse gemeenteraad.

Na afloop van de bijeenkomst sloten de gelederen zich overigens weer en gaven alle fracties aan blij te zijn met de voordracht van Van der Laan.

Submitter:  Bron: Novum